21/10/16

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΠΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟΝ








9/10/16

Το ανάκτορο της Κνωσού σε μια τριδιάστατη απεικόνιση.



Το μινωικό ανάκτορο στην Κνωσό σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση με σχετικά  καλή αποτύπωση και αληθοφάνεια για τόσο δύσκολο εγχείρημα έτσι ώστε να καταλάβει ο θεατής την κλίμακα και την « ατμόσφαιρα »του χώρου .

7/10/16

Ανακατασκευή σε 3D οικίας στην Πομπηία


Μία πλούσια οικία συγκεκριμένα του Caecilius Iucundus παρουσιάζεται όπως ήταν κατά την χρήση της στην αρχαιότητα ,σε αυτή την εντυπωσιακή ταινία .
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, έχουν καταφέρει να ανακατασκευάσουν ένα σπίτι στην Πομπηία στην αρχική του κατάσταση πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου πριν από χιλιάδες χρόνια. ... Με το συνδυασμό της νέας τεχνολογίας με πιο παραδοσιακές μεθόδους, μπορούμε να περιγράψουμε την Πομπηία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι ήταν δυνατόν στο παρελθόν», λέει ο Nicolo Dell'Unto, ψηφιακός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Lund.  Η περιγραφή είναι στην Αγγλική.

29/9/16

Η γεωργία ξεκίνησε στην Ελλάδα.



 Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την απαρχή της γεωργίας στον κόσμο.



26/9/16

Η μεταφορά του μεγάλου αγάλματος της θεάς Αθηνάς στο MET

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΓΑΜΟ 

Πριν από μερικούς μήνες το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης παρουσίασε περισσότερα από 265 εκθέματα από την ελληνιστική περίοδο στην έκθεση Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World (Η Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου). Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, τα περισσότερα από τα εκθέματα ήταν από την Πέργαμο, την αρχαία πόλη του Αιγαίου η οποία σήμερα βρίσκεται στη δυτική Τουρκία. Το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό ίσως αντικείμενο της έκθεσης είναι ένα μνημειώδες άγαλμα της θεάς Αθηνάς που φιλοξενείται μετά από δανεισμό από το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο Η έκθεση έληξε στις 17 Ιουνίου, αλλά κατόπιν συμφωνίας με το Μουσείο της Περγάμου η παραμονή του αγάλματος και ενός άλλου επίσης μεγάλου αντικειμένου –του κεφαλιού ενός νέου– θα παραταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Το μουσείο του Βερολίνου βρίσκεται σε εκτεταμένη ανακαίνιση και θα παραμείνει κλειστό μέχρι το 2019, οπότε η συμφωνία είναι επωφελής και για τους δύο.
Στις 4 Αυγούστου το άγαλμα της Αθηνάς μεταφέρθηκε στη νότια πλευρά του Μητροπολιτικού Μουσείου, στο Great Hall, και η πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία κινηματογραφήθηκε.  

23/8/16

Συντήρηση Καρυάτιδας με λέϊζερ...

Στο Μουσείο Ακρόπολης εφαρμόζεται το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης για τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου με χρήση τεχνολογίας λέιζερ. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιτόπου σε βίντεο τους συντηρητές του Μουσείου να καθαρίζουν τα γλυπτά.



8/6/16

Μια τριδιάστατη παρουσίαση του Ιερού βράχου της Ακροπόλεως των Αθηνών



 Η παρουσία ανθρώπινων μορφών εδώ στην ολιγόλεπτη αυτή παρουσίαση μας βοηθά να καταλάβουμε το μέγεθος της κλίμακας που κατασκευάστηκαν τα μνημεία στον Ιερό βράχο στην Ακρόπολη την Κλασική περίοδο .

5/6/16

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΜΦΕΙΟΥ ΕΝ ΘΗΒΑΙΣ

 

Το ντοκυμανταίρ «Αμφείον Η κλιμακωτή πυραμίδα των Θηβών»του Γιώργου Λεκάκη με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο.

Η μουμιοποίηση του Ηρακλείδη

Πως έκαναν την μουμιοποίηση στην Αλεξανδρινή Αίγυπτο ,μας εξηγεί το ολιγόλεπτο αυτό βίντεο σε μια εξαιρετική απλή αναπαράσταση.

20/5/16

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

5/5/16

Πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας στην σημερινή Ιταλική .

Μια ματιά στην σημερινή Μεγάλη Ελλάδα της Ιταλικής σε πόλεις όπως η Νεάπολη και άλλες όπου και  με την βοήθεια της ηλεκτρονικής αναπαράστασης  σε ανάγει την εποχή εκείνη μέσα στο σημερινό περιβάλλον της .Η αφήγηση είναι στην Αγγλική γλώσσα .

21/2/16

Πύλος :Ο ασύλητος τάφος του Έλληνα πολεμιστή του 1500 π.Χ.


Μία εκπληκτική ανακάλυψη στην Πύλο που αλλάζει πολλά στην γνώση μας για τον Ελληνικό πολιτισμό .


Το 1500 π.Χ. οι «Μυκηναίοι » ζούσαν αρμονικά με τους «Μινωίτες» .Πολύ νωρίτερα λοιπόν οι «Μυκηναίοι» είχαν πιο υψηλό πολιτισμό από ότι γνωρίζαμε .....Για να είχαν τέτοια στοιχεία ,από τα ευρήματα, το....1500 π.Χ. Καταλαβαίνουμε τι μπορεί να είχαν πολύ παλαιότερα και όπως αναφέρει η ανασκαφέας αρχαιολόγος ,ότι μερικά από τα αντικείμενα πρέπει να είναι παλαιότερα, εκτός εάν πιστεύει κάποιος ότι, ξαφνικά δημιούργησαν αυτά που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο τάφο παρά του παλατιού του Νέστορος ...Το οποίο κτίστηκε τον 13ο αιώνα όμως ο τάφος που βρέθηκε πλησίον είναι του 16ου αιώνα ...!!!

20/2/16

Τριδιάστατη Αναπαράσταση των Αρχαίων Μυκηνών


Τριδιάστατη απεικόνιση των Μυκηνών με ελληνική αφήγηση 



6/2/16

Καθ. Γ.Κοντογιώργης : ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ καί ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ


Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης προσεγγίζει το κρίσιμο θέμα της σχέσης ελληνισμού και χριστιανισμού, καθώς και την εξέλιξη του κοσμοσυστήματος στο επίπεδο της οικουμένης.

31/1/16

Αρχαία Κόρινθος: μια ψηφιακή παρουσίαση

Mια ιδιαίτερα αξιόλογη ανακατασκευή με ψηφιακά μέσα της αρχαίας πόλης της Κορίνθου όπως ήταν στο δεύτερο αιώνα μ.Χ. την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρουσιάζεται σε ένα ολιγόλεπτο video από τους Danila Loginov, Andrey Zarov και Vyacheslav Derbenev, μέλη της δημιουργικής ομάδας History 3D.

15/1/16

ΤΑ ΤΕΙΧΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


 1 
Οι πύλες του τείχους της Θεσσαλονίκης 

 Μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των πυλών της πόλης μας που έχουν χαθεί. Τη δεκαετία του 1860 κατεδαφίστηκε το παραλιακό τείχος της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 1873 κατεδαφίστηκαν και τμήματα του ανατολικού και δυτικού τείχους της πόλης με αποτέλεσμα να χαθούν μαζί τους και οι μεγάλες πύλες. Βλέπουμε τη Χρυσή πύλη ή πύλη Αξιού δυτικά προς την θάλασσα, στον Βαρδάρη, που γκρεμίστηκε το 1874 και ήταν η κεντρική είσοδος στην πόλη.
Η πύλη Ληταία, δυτικά, στην αρχή της σημερινής

1/1/16

Σπονδή εις ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ



Γυναίκα τραγουδάει μέσα στο " Κωρύκειον Άντρον" το ριζίτικο τραγούδι " Σε ψηλό βουνό "...!!!


Το Κωρύκειο Άντρο είναι ονομαστό, όχι μόνο στο μύθο, αλλά στον κόσμο της αρχαιότητας και τους συγγραφείς του, «είναι το πιο αξιοθέατο από όλα τα σπήλαια που είδα», σημειώνει ο Παυσανίας, που το επισκέφθηκε τον 1 ο αιώνα μ.Χ. Από τον ίδιο προέρχεται η πληροφορία ότι υπήρχε τότε τρεχούμενη πηγή μέσα στη σπηλιά. Η είσοδος, από τα πρώτα βήματα μέσα σ' αυτό, εκ πρώτης όψεως, είναι χωρίς ενδιαφέρον, έτσι καθώς από το φως μπαίνεις στο σκοτάδι.